Lang dags ferd mot kollaps

”Men seriøst, skal du være speeda på jobb i morgen?” spør sjefen min. Jeg kjenner en nagende tvil om hvorvidt dette er en god idé – skal jeg virkelig ta Ritalin hver dag i to uker?

Josefine Valle

http://pinterest.com/pin/378654281140264210/

http://pinterest.com/pin/378654281140264210/

Rask studiehverdag
”Generasjon prestasjon” er merkelappen som identifiserer en hel bråte med flinke, målrettede, hardtarbeidende unge - unge som er like opptatte av akademiske prestasjoner som av sunt kosthold og veltrente lår.

Hva skjer så når en hel generasjon fremholder de samme standardene, og presser seg selv med samme jerndisiplin? Kravene økes, og gjør samtidig konkurransen hardere på grensen til det uoppnåelige.

Å bruke sentralstimulerende stoffer som Ritalin og Concerta for å fremme prestasjon har som resultat blitt en økende trend. Særlig blant unge studenter er bruken utbredt før eksamen, og undersøkelser gjort av SiO viser at så mange som 1,4% av studentene hadde benyttet seg av prestasjonsfremmende midler i 2010. Skyggetallene er imidlertid store og det har blitt gjort få grundige undersøkelser av fenomenet i Norge.

En studie gjort i USA viser en annen studievirkelighet der så mange som 1 av 3 studenter har brukt prestasjonsfremmende stoffer, og programlederne i ”Norge på dop” hevder at det er et faktum at hele Silicon Valley går på Ritalin.

Jeg beslutter å ta aktiv del i fenomenet, og skal forhåpentligvis sanke fruktene av bedre fokus og mer energi over de to neste ukene. Det er det alle forteller meg at vil skje, og av bekjente som selv har brukt Ritalin er det lite skepsis å spore. Det lover godt når de kommende ukene er fylt til randen med skole, jobb og frilansoppdrag.

Dette er uker som kan komme til å påvirke min fremtid hva jobb og nettverk angår. Kan jeg makse alt disse fjorten dagene, få alle jobber jeg søker og siden avslutte kuren uten bieffekter? Eller vil dette prosjektet gå fryktelig galt?

Jeg er ikke sikker på hva Rivotril er, men Ritalin er null problem å få tak i. Etter å ha lagt ut følere hos perifere bekjentskap, og forklart situasjonen, sitter jeg raskt igjen med nok piller til å gjennomføre prosjektet mitt. 14 piller til 14 dager med hva jeg håper blir effektivt og fokusert arbeid.

Sanking
Jeg er ikke sikker på hva Rivotril er, men Ritalin er null problem å få tak i. Kanskje handler tilgangen om at vi har opplevd en tredobling av ADHD-diagnoser blant voksne de siste tre årene, kanskje handler det om ufarliggjøring og synliggjøring av pillebruk i media. TV-programmer som ”Innafor” og ”Norge på dop” har begge tatt opp rusmiddelbruken blant unge og i effekt skapt debatt rundt temaet.

Jeg sitter på skolen i kantinen, omgitt av medstudenter og bekjente. Jeg tar min første pille. Etter å ha lest meg grundig opp på effekt og eventuelle bivirkninger vet jeg at det vil ta omtrent en time før jeg vil kjenne virkningen av det lille runde energitilskuddet jeg akkurat har svelget, og kjenner jeg er nervøs for utfallet.

De neste to ukene er kalenderen min kaotisk, hektisk og full av møter. Og her skiller kanskje min studiehverdag seg fra de portrettert i mediesakene jeg har slukt de siste dagene. Ritalin er særlig utbredt som ”puggedop” blant medisin – og jusstudenter. Unge mennesker som opplever høyt press på karakterer og som må gjennom et umenneskelig stort pensum - studenter som sitter låst til lesesalen hele uken, men som i liten grad er nødt til å forholde seg til omgivelsene.

Mine studier krever ingen slike pensumøkter. Jeg må imidlertid snakke med, og møte svært mange ulike mennesker for å oppfylle kriteriene i mine fag. Jeg må bedrive kompetent kommunikasjon - altså lese kroppsspråk, tilpasse meg samtalepartner og ufortrødent fiske frem relevante referanser og samtalepunkter.

Første møte
En time etter å ha svelget min første pille går jeg med raske skritt mot et kommunikasjonsbyrå på Grünerløkka. Jeg kjenner kaldsvetten i nakken og i klamme hender –  tenker at virkningen først og fremst er placeboeffekt og lurer på om personen jeg skal møte kan se at jeg har utvidete pupiller. Får man utvidete pupiller av Ritalin?

Møtet går svært godt, og selv om hensikten kun var å gjennomføre sponsing av et arrangement jeg har jobbet med over lenger tid, forlater jeg det urbane kontorlandskapet med utsikter til fast ansettelse hos byrået. Alt dette til tross for at jeg hadde følelsen av å snakke altfor kjapt og usammenhengende.

Langtidseffekt
Harald Thidemann Johansen, professor i farmasøytisk biovitenskap, forteller at det er en god grunn til at Ritalin er regulert gjennom resept fra lege, og at dette er et sentralstimulerende stoff i slekt med amfetamin.

- En mister kontakt med kroppens varsling om begrensninger, og vil etter hvert bedrive rovdrift på energilagrene. Man kjører på sparebluss.

De neste dagene føler jeg meg effektiv, men balansert. Jeg klarer fint å løpe fra møte til møte, og har ingen problemer med å gjennomføre arbeidsdager på 16 timer. Jeg sover dog lite og urolig og klarer ikke å få i meg mat. Dette gjør det imidlertid lettere å stå opp om morgenen og oppmøte på tidlige forelesninger har aldri gått lettere. Jeg har utviklet et godt forhold til Ritalin og tenker at dette er noe jeg vil fortsette med i lang tid.

En kunsthistoriestudent og politiker (22år) forteller meg om en hendelse der hun låste seg inne på universitetet i Oslo over en helg, med tre brett Ritalin, for å ta igjen pensumet hun ikke hadde fått tid til å gjennomgå etter en hektisk periode med jobb og konferanser. I løpet av tre søvnløse døgn kom hun seg gjennom flere tusen sider og endte med en A på eksamen. Hun forteller historien med stolt blikk og ivrig gestikulering.

- Det var jo litt sykt, men det føltes helt fantastisk! Jeg hadde definitivt gjort det igjen.

Hun er blant de tre beste studentene på sitt kull og jobber opp mot 150%-stilling ved siden av studiene. Hun lærer også bort saksofon til ungdom på fritiden.

Alle studentene jeg kommer i kontakt med, som selv har brukt Ritalin i perioder, kan fortelle om det samme. De har utviklet et kjærlighetsforhold til Ritalin og stadig økt dosen. Til slutt har de opplevd kollaps og bivirkninger som varige søvnproblemer og migrene.

Larmen
Jeg har brukt prestasjonsfremmende midler i ti dager og føler meg bra. Kroppen er definitivt sliten, men jeg føler at jeg har klart så mye, fått så mange nye kontakter og taklet så mange situasjoner jeg ellers ville hatt vanskeligheter med å komme meg gjennom.

Alt dette uten å måtte hjem for en liten pust i bakken eller powernap. Jeg har riktignok opplevd fullstendig jernteppe etter å ha drukket alkohol i sosiale settinger, men stresser ikke med det. Foran meg ligger en litt for lang helg med møter og By:LARM - Årets viktigste musikkfestival og en stående tradisjon gjennom mange år. Jeg kjenner at jeg helst burde droppe konsertene og sove ut, men velger å ignorere dette. I stedet blir jeg med og tar heller en ekstra pille.

På kveldens femte konsert, etter rask gange mellom byens mange spillesteder, kjenner jeg meg tappet. Jeg burde ha stoppet og kanskje fått i meg en matbit, men kveldens program tillater ingen slike forsinkelser. Jeg kjenner meg svimmel. Etter først å ha kledd av meg så mye som offentlig anstendighet tillater, men fortsatt med svett nakke og piping i ørene, bestemmer jeg meg for å sitte.

Uhørt på konsert, men nødvendig i dette tilfellet. Rundt meg står nye kontakter og folk jeg helst vil gjøre et godt inntrykk på. Jeg kjenner et helt presserende behov for å kaste opp. Jeg må ut, må vekk, må bort fra situasjonen før folk tror jeg er ruset eller full. Det eneste problemet er bare at jeg skjelver ukontrollert og har mistet synet fullstendig. Jeg tuller ikke – jeg har blitt blind og ender med å besvime i et trangt konsertlokale på Youngstorget.

Ettereffekt
Aksel Braanen Sterri skrev i sitt innlegg ”En pille for bedre konsentrasjon” at Ritalin, som alle andre legemidler, kan misbrukes. ”Noen ganger vil imidlertid fordelene veie opp for ulempene, og da er det best – både for den enkelte og for samfunnet som helhet – at konsentrasjonspiller blir tatt i bruk.”

Jeg var i utgangspunktet enig med statsviteren (og nå filosofen), men det viste seg i mitt tilfelle at Ritalin er en av de kjærlighetsforholdene som sliter deg ut i lengden. Forlokkende, berusende og energigivende i begynnelsen, men i virkeligheten, og over lenger tid, et medikament som tærer på kreftene og som gir dårlig bedømmelse av virkeligheten.

Slik er det kanskje med de fleste nye forhold, og det kan godt være at Ritalin brukt som puggedop over kortere perioder gir den ønskede effekten at en klarer å komme seg igjennom pensum og eksamen. Men brukt jevnlig, og over tid i en annen studiehverdag, har det en ødeleggende effekt.

I tiden etter prosjektet er jeg fortsatt søvnløs og sliter med å gjennomføre de enkleste oppgaver. Jeg har med andre ord blitt en av de varselhistoriene jeg ikke selv trodde var sanne. Bruk meg gjerne i ”after school-specials”, bare vær forsiktige med hva dere putter i kroppen.

PS: Denne artikkelen ble skrevet da hodet mitt fremdeles var kokt etter bruk av prestasjonsfremmende midler. Skinner det gjennom?