Kjedsomhetens promotører

Det er mange av dem der ute i det offentlige ordskiftet, gjerne hjemme hos mamma og pappa også. Folk som spenner bein på påfunn og dumheter før du har rukket å teste dem, som synes det er viktig å være forsiktig og som setter det lange liv foran alle andre kriterier for lykke. La oss kalle dem kjedsomhetspromotører.

Iver Syverud Thorsen

Mina Gerhardsen er en av dem, hun hater rus og moro, både narkotika og alkohol, edruelighet er best for alle, spesielt foreldre med barn. Ingen utblåsninger, vær så snill. De som pålegger deg å bruke flytevest i mindre båter og foreldre som gneldrer om at dataspill ikke er en fruktbar hobby – den går nemlig på bekostning av både ditt sosiale liv og din fysiske helse. De er alle representanter for det samme tankesettet – det er viktigere å leve lenge enn å leve artig med noe mer risiko.

Din ungdoms hobbyer er kun fruktbare hvis du samtidig får beveget deg, sett folk i øya. Men på den måten strippes alle andre nyanser og kriterier for lykke vekk. Dataspill er avvik, asosialt, fetende og fordummende. Bøker gjør deg ikke dum, men du burde se og komme deg ut litt også. I langrennssporet får du alt, liker du det ikke? Synd, men det er bra for deg, og jo mer tid du putter ned nå jo mer tid får du igjen når du fungerer som verst, om seksti år. Når du er grå og bare kan sitte, når kroppen graver dypere og dypere for å finne nødvendig energi, da skal det bli godt å sitte rolig og bli snakka til av folk du ikke helt husker hvem er, men har noen vage minner om.

kjedsomheten.png

Det å bli nitti år gammel er et uinteressant mål i seg selv, men alder er det rådende vekttallet for et lykkelig liv. Vil du leve godt? Drikk disse grønnsakene og gå en tur på 45 minutter hver dag. Drikker du øl to ganger i uka, røyker en joint i ny og ne? Verdiløst, slutt med det, du er avhengig og det vil rakne rundt deg. Dessuten blir du kanskje bare 70 år gammel.

Det er lenge siden jeg forstod at ting jeg har blitt frarådet fra kanskje ikke er så farlig for meg, kanskje det ikke er så farlig i det hele tatt. Derfor er mitt utgangspunkt for opplevelser alltid nysgjerrighet, har jeg ikke prøvd det før vil jeg gjerne se hvordan jeg reagerer på det før jeg avskriver det som farlig. Og de morsomste lekene er de hvor du ikke kan snu, stupe ned bratte bakker, kaste deg vilkårlig ut i vannet og se om du klarer å rette opp kroppen før du treffer vannoverflaten. Jeg liker å gjøre nye ting, teste dumheter, frekkheter, rusmidler, prøve og feile.

Jeg har erfart at gode opplevelser koster noe, prisen kan gjerne være risiko for egen helse, eller risikoen for å bli tatt. Jeg tipper at mange vanlige folk, som i løpet av et liv har gjort noe halvulovlig, noe bittelitt ugreit som ikke har gått for hardt utover et annet menneske, tenker tilbake på det som karakterbyggende. Det å brekke et bein vil ofte være, et år etter at beinet er brukket, en god historie, en erfaring. Det å bli altfor full og stjele alle morgendagens aviser utenfor en butikk en kveld det samme, noe man vokser på.

Mennesker som dytter alder og trygghet på oss, ønsker at vi skal leve problemfrie og lite kantete liv, med få bunner, men hvor du hele tiden, på en behagelig måte ligger og slurer litt over midten et sted. Det som er greit å ofre er det du ønsker å gjøre innerst inne, dine lyster, og målet med din oppofring er å bli én dag eldre.

Men denne altoppslukende tilnærmingen til liv med trygghet skaper jo ikke en interessant hverdag, og er ingen god målestokk for lykke. Jeg sier ikke at nittiåringer ikke har livskvalitet, men at min livskvalitet ikke skal defineres av et lett håndgripelig nummer statsmenn kan vise andre litt tøffere statsmenn. Se så mange år de blir, kan de tøffe statsmennene finne på å si, lykken må være stor i ditt land. Ja vi har det helt greit, livet er iallfall forutsigbart, kan Bent Høie svare på det.

Det er mye komfort i tall, det er målbart og mulig å forholde seg til. Det gode liv bestemmes ut fra de to tallfestede variablene – penger og alder.