The creatives fab5 06

Denne uken går Lars Monsen inn i sin siste etappe av Monsen minutt for minutt på NRK. Hva skal du bruke tiden din på nå, når ‘sakte-eventyret’ snart tar slutt, spør du kanskje deg selv. Slapp av, jeg skal anbefale noe som ikke bare går minutt for minutt, men bilde for bilde.

Ida Helene Randa Johansen

Som du sikkert vet, består videoklipp av enkeltbilder som vises fort etter hverandre. De første apparatene som klarte å ta flere bilder på rad kom på slutten 1800-tallet, mens de første digitale videokameraene ikke så dagens lys før på 80-tallet. I dag kan du filme hva du vil, når du vil (forutsatt at du har en smarttelefon så klart). Det beste er at du ikke trenger å gjøre stort mer enn å trykke på en knapp. Likevel finnes det noen som velger å bruke uhorvelig mye tid – takk og pris – på å produsere filmer som er blitt skutt bilde for bilde. Her kommer fem fantastiske stop-motion animasjonsfilmer.

1. Fantastic Mr. Fox
Wes Anderson møter Roald Dahl møter stop-motion. Dette er en potpurri sendt til oss fra oven.

2. The Pirates! Band of Misfits
Provided by the Godfathers of stop-motion clay animation; Aardman. Ikke deres mest kjente film, men, etter min helt subjektive mening, burde det vært det. Detaljrike kulisser og herlig pirat-humor.

3. Solan og Ludvig: Herfra til Flåklypa
Qvisten Animasjon har gjort en strålende jobb med Solan og Ludvig-filmene, og allerede i september kommer enda en på lerretet. Herfra til Flåklypa klarer å fange de sjarmerende karakterene og humoren som finner sted i originalen fra 1975.

4. The Little Prince
Historien om Den lille prinsen, skrevet av Antoine de Saint-Exupéry, er et must å se så vel som å lese. Dette er egentlig en 3D animasjonsfilm, men siden deler av den består av sublime stop-motion animasjon lar vi det gå.

5. Isle of Dogs
Denne er fortsatt å se på utvalgte kinoer rundt om i landet, men uansett kommer den vel snart ut. Igjen klarer Wes Anderson og teamet å levere et trollbindende univers pakket inn i spektakulært håndverk.