Å boikotte shopping med gjenbruksshopping er som å stanse krig med litt mildere krig

Gjenbrukshuset er bygget på bruk og kast samfunnets grunnmur. Og malt med hyklernes egen maling – Black Friday boikott.

Mette Alstad

Unsplash Freestocks

Unsplash Freestocks

Jeg er så lei av folk som skal fortelle meg hva jeg skal gjøre. Ta Black Friday for eksempel, dagen som for 5 år siden ville hatt null betydning i Norge, men som i år deler landet i to.

På den ene siden har du kjedene med galskaps-prisavslag på varer og tilhørende gærne kunder som gjør alt for å få fingra i noen gode tilbud. På den andre siden har du hyklerne.

Hyklerne har én agenda. Det er å fortelle deg hva du ikke skal gjøre mens de tilbyr deg å gjøre akkurat det samme (bare med en liten vri) slik at de kan tjene penger på deg i stedet. På grunn av Black Friday har en haug av hyklerske gullgravere oppstått. Gjenbruksappen Tise reklamerer med Green Friday, Finn.no med Blåmandag.

Hva går dagene ut på, spør du? Å shoppe. Å shoppe slik at Tise og Finn.no kan tjene spenn på at du lever i et bruk-og-kast-samfunn. Eneste forskjellen er gjenbruk. Jeg er absolutt for gjenbruk. Jeg liker bare ikke at gjenbrukshuset er bygget på bruk og kast samfunnets grunnmur. Og malt med hyklernes egen maling – Black Friday boikott.

Å boikotte shopping med gjenbruks-shopping er som å stanse krig med litt mildere krig. Det går ikke. Hvorfor det ikke går? Fordi det samme prinsippet gjelder – enten du reklamerer for nye eller brukte ting – Prinsippet om at du blir lykkeligere av å handle noe nytt.

Det verste er at hyklerne ikke er ute etter hvem som helst. De gir blanke faen i alle menneskene som står i kø kl. 05.00 utenfor Norwegian Outlet på Vestby for å sikre seg en vannkoker på 70%. De folka må gjeeerne få fortsette å nyte Black Friday.

Hyklerne er ute etter middelklassen og oppover på rangstigen. De vil ha de som har råd til å shoppe sporadisk på vei hjem fra jobb, de som har råd til å bytte til Green Friday eller Blåmandag. De som kommer til å gjøre det bare fordi de har så lyst på den Miu Miu-kjolen Pia Tjelta brukte på premieren til Buddy.

Det er praktisk talt umulig å endre holdningene til folk dersom man opprettholder ideen om at den originale holdningen har livets rett. Det er som når folk går i fakkeltoget mot pels også bruker de en føkkings fuskpels. Har de ikke skjønt noen ting?

Du kan ikke stanse etterspørselen etter pels ved å støtte opp om at du syns pels er så fint på kroppen at du velger å kle deg i en juksevariant (som er laget av olje og er superlite miljøvennlig btw). På samme måte kan du ikke stanse behovet for å shoppe ved å lage et alternativt shopping-konsept.

Kan vi ikke pliiiis bare åpne øynene våre litt og se at de miljøutfordringene vi står overfor handler om en holdningsendring som går langt dypere enn å bytte ut navnet på en dag?

Den eneste måten å boikotte handlehysteriet og Black Friday på, er ved å faktisk boikotte dagen. Ikke handle. Ikke handle på Black Friday, Green Friday eller Blåmandag. Ikke handle på en goooood stund. Ikke handle ting man ikke trenger. Finne andre ting i livet som gir glede enn shopping. Gå en tur i skogen. Møt venner. Gå på museum.