Jeg ble hjernevasket på amerikansk bibelskole. Det anbefaler jeg til alle.

Året er 2009 og jeg har nettopp kommet hjem etter et år på amerikansk bibelskole. Det er julaften, og jeg hylgriner for at mamma og pappa kommer til helvete hvis de dør, fordi de ikke har anerkjent Jesus. 

Victoria Bencsik

Familien min har alltid vært opptatt av å reise, og i løpet av barndommen min var vi nesten hvert år i USA. Jeg er så heldig, (eller uheldig, opp til deg) å ha vokst opp med smaken av drue Hubba Bubba, Wal-Mart og endeløs buffet på Ruby Tuesday.  

Faren min var utvekslingsstudent da han var yngre og beholdt kontakten med vertsfamilien sin som etter hvert ble til mine besteforeldre. Det var ikke hvilken som helst stat han (og senere jeg) endte opp i, men Alabama; berømt for sine skjønnhetskonkurranser, sin amerikanske fotball og ekstreme religiøsitet.

Året var 2008 og jeg ville til Alabama. Der kunne jeg bo gratis hos Doris og Elmer, og ha det fint. Problemet var at den eneste skolen i området som hadde mulighet til å ta inn en eventyrlysten jente fra Norge var Mars Hill Bible School.

Unsplash Freestocks

Unsplash Freestocks

Så da ble det plutselig det valget jeg stod ovenfor. Var jeg klar for å dra til Alabama som allerede var en veldig religiøs stat, og i tillegg bruke 85% av tiden min på en bibelskole? Ok, hvorfor ikke. Med en koffert full av toleranse og nysgjerrighet pakket jeg sakene mine og flyttet. 16 år og ivrig.

I Alabama oppdaget jeg raskt at religion var en svært stor del av samfunnet, om ikke hele. Jeg hadde egentlig ikke noe annet valg enn å bli en del av det. Det sies at det tar 21 dager å etablere en ny vane, og jeg skulle være i Alabama i ett år.

For å overleve var det kun én ting å gjøre; gå all in for å forstå Jesus og hans folk. Jeg gikk i kirken tre ganger i uken, hadde bibellære hver dag, og sang i obligatorisk kristelig kor.

Etter hvert ble det hellige en så stor del av hverdagen min at jeg kjøpte meg en bibel med inngravert navn på, og døpte meg på nytt i en såkalt ”voksendåp”. Jeg vedkjente meg min kristne tro og ble dyttet med hele kroppen ned i et vannbasseng i kirken. Målet med livet mitt ble å lære meg Bibelen, gå i kirken, tilstå mine synder and repeat.

Selv om jeg oppdaget min egen personlige tro, var det ikke bare salig hele tiden. Det var noe litt sekt-aktig ved skolen, og jeg sluttet aldri å stille spørsmål rundt min nye tro. Da jeg satt i historietimen og læreren fortalte at sørstatene vant den amerikanske borgerkrigen, forstod jeg hvor befant meg; et sted som ikke hang helt med i tiden, no offence. En annen dag ble jeg sendt hjem av rektor fordi jeg hadde på meg hvit bukse.

Selv om vi alle var berørt av Guds ord var det ikke alle som levde opp til hans standard, og selv jeg som nyfrelst falt ut her og der. Hverdagen bestod ikke bare av å lese Bibelen, men også mye råning rundt i byen (man får jo lappen som 16-åring i USA), høre på Dirty South, henge på folk sine rancher og drikke masse whisky fra Tennessee.

Jeg ble bedt på prom, kjørte limousin og delte flaue danser med kåte gutter som bar dress for første gang. Jeg snek meg inn og ut av huset, og satt fyllesyk i kirken på søndagsmorgenen sammen med de andre som hadde vært ute natten før.

Allikevel var det en veldig religiøs jente som flyttet tilbake til Norge. Året er 2009 og jeg sitter og hylgriner på julaften for at mamma og pappa kommer til helvete hvis de dør, fordi de ikke har anerkjent Jesus. Det var ganske ensomt å komme tilbake til Norge som troende, og i takt med at min norske hverdag kom tilbake, forsvant den religiøse. Etter hvert glemte jeg det bare, og istedenfor å praktisere religion fokuserte jeg på å drikke cola, lære meg design og være russ (veldig kristent og fint det altså!).

Jeg funderer den dag i dag på hvordan jeg på ett år kunne bli så forandret, og hvordan noe som der og da føltes så livsviktig bare har blitt borte nå. Selvfølgelig sitter de religiøse grunnverdiene, som å være snill og ikke drepe, fortsatt igjen, men jeg tror de var der fra før av. Jeg lurer på hvordan jeg kunne bli så påvirket så lett, og det skremmer meg å tenke på at jeg sikkert hadde kommet hjem som en mennonite hvis jeg hadde bodd i Amish Country i et år.

Jeg anbefaler alle førsteklassinger som vil ha en sekser i religion å dra på utveksling til Alabama. Du blir kanskje hjernevasket, men det er sykt gøy, og etterpå har du kanskje lært noe om hvor lett det er for mennesker å bli fascinert av ting, hvordan hjernen plutselig kan endre oppfatning når du bytter miljø, og kanskje merker du også at det å kunne sitere Bibelen utenat i religionstimen er ganske innafor.